#40 Problém? No problem.

Ako som robota opravil.

Nič netrvá večne. Žiadny stroj nevydrží pracovať donekonečna. A tak sa jedného dňa stalo, že v práci vypovedal službu jeden stroj, ktorého moja dcéra nazýva robot a vždy sa smeje keď ho vidí v činnosti. Robot je makač. Pre mňa je to fascinujúci stroj, ktorý v podstate vykonáva iba jednu činnosť. Tento konkrétny robot je rezací ploter značky Summa. Zariadenie ktoré slúži na rezanie. Nádhera. V práci sme s ním rezali samolepiace fólie a najmä šablónové fólie, ktoré sa používali pri natieraní reklám.

 

Ako taký ploter funguje? Vložíš tam fóliu, zaklapneš kolieska a potom mu pošleš rozkaz z počítača. Pred tým ako mu ale pošleš rozkaz si prispôsobíš parametre ako rýchlosť, ktorou posúva fóliu, prítlak noža teda akou silou bude rezať a podobné záležitosti, ktoré sa menia podľa toho aké médium sa bude spracovávať. Keď všetko funguje tak ako má je s ním radosť robiť. Prítlačné kolieska pritlačia fóliu o posuvný valec a fólia sa posúva vpred a vzad. Nad ňou sa premáva hlava ktorá drží nôž. Tú posúva remeň a jej pohyb je teda iba vľavo a vpravo. No a posledným pohybom ktorý je dôležitý je samotný nôž. Ten sa samozrejme pohybuje nahor a nadol. 

 

Nie som nejaký technik ale niečo mi napovedá, že sa jedná o niečo ako 3-osé CNC. Súhrou týchto troch pohybov, vie byť ladný pohyb, ktorý som nejeden krát pozoroval už ako malý chlapec. To s akou rýchlosťou vie táto mašinka vytvárať zázraky na počkanie je pre mňa fascinujúce. Tento konkrétny kúsok o ktorom je reč, už je veterán. V čase kedy sa pokazil mal už dobrých 10 rokov dennodennej služby za sebou. Podotýkam, že bez servisných zásahov, vždy stačila bežná údržba. Povedal by som, že neuveriteľné ale to by som klamal samého seba. Verím, lebo som to videl na vlastné oči.

 

A tak sa jedného dňa, vyskytol problém. Samozrejme zákony schválnosti fungujú veľmi dobre. Práce vyše hlavy a robot sa rozhodol, že si potrebuje oddýchnuť. Posun fólie vpred a vzad začal robiť veci, ktorým sa nedalo nijakým spôsobom predísť a tak bolo dorezané. Práca stála, a začali sa preteky s časom. Zavoláme servisáka ten to vyrieši. Áno vyrieši ale až o týždeň. Neprípustné, toľko predsa nemôžeme čakať. Šibeničné termíny zákaziek boli tiež proti. Čo ďalej? To ani srnky netušia.

 

Neviem akým zázrakom ale kedysi dávno som mal myšlienku si postaviť svoj vlastný hobby CNC stroj. Študoval som všelijaké fóra a hľadal všemožné informácie. Upustil som od toho, no aj tak to bolo na niečo dobré. Na to aby ten robot mohol fungovať tak ako funguje tak musí byť ovládaný prostredníctvom krokových motorov. Čo také urobí technik? Príde a rozoberie kryty. To viem predsa aj ja. Zistí, ktorý krokový motor je zlý a vymení ho. No toto bude ťažšie ale možno aj motyka vystrelí. Technik príde o týždeň, takže vlastne nemám čo stratiť, a nemám čo pokaziť veď robot aj tak nejde.

 

Tak iba na to hodím očko a uvidí sa :D A tak som sa do toho pustil. Kryty išli dolu, sem tam nejaký kábel odpojiť a tak som sa vrátil do detstva, keď sme s bráchom vykuchali náš prvý PC. Až na to, že teraz som rozoberal mašinu za pár tisíc eur. A po čase som našiel dva krokové motory, ktoré ovládali posuvný valec. Podarilo sa nám identifikovať ten, ktorý vypovedal svoju službu. Už ho iba vymeniť a hotovo. Obvolali sme zopár firiem, či náhodou nemajú taký typ skladom. Nikde nič. Nevzdám to.

 

A v tom nás napadlo, že náš kamarát - teda konkurencia mal podobný ale akurát užší model. Ešte ho má ale už ho nepoužíva a teda ak chceme tak si ho za odvoz môžeme prísť vziať. Nasledujúce ráno som rozoberal druhý ploter. Netušil som či sa vo vnútri nachádzajú také isté motory a či to, čo práve robím bude vôbec fungovať. Ale čo už, nevyskúšaš, nevieš. A tak som vykuchal ďalšieho robota. Žiaľ ten už to má nadobro za sebou. Česť jeho pamiatke. Motor sa mi podarilo vybrať. Dokonca dva. Ale keď som ich porovnal s tým pokazeným z nášho robota tak som zistil, že nie sú totožné.

 

No to je toho, jeden dva pliešky navyše. Neviem načo tam boli ale kombinačky sa postarali o únavu materiálu a onedlho už neboli prekážkou. Motor sa mi podarilo nahodiť na miesto kam patril a už bolo potrebné iba zapojiť káble. No požičaná spájkovačka si tiež vzala na chvíľu voľno. Zničený hrot som nahradil novým improvizovaným a už aj som spájal káble. Nakoľko motor mal trochu iné rozmery ako pôvodný bolo ešte potrebné “doladiť detaily” a tak som ešte narýchlo vytvoril vymedzovaciu podložku.

 

Hodina H nastala. Ploter teda robot sa zapojil do siete a spustili sme ho. Nikde nič neiskrí, nedymí, nehorí, nič nevybuchlo tak poďme skúsiť či ide. Prvá vložená fólia a ono to funguje! Nechápem. Neverím vlastným očiam. Čo sa to vôbec stalo? Nakalibrovali sme médium a on naozaj fungoval. Takže sme si zachránili asi 4 pracovné dni, pokým prišiel servisný technik. A čo ten na to? K čemu jsem tady kluci? Vždyť vám to fachá jako z fabriky. 

 

A čo na to robot? Síce ho v práci nahradil nový model, ale ešte stále nevyrezal svoje posledné slovo. Píšeme, teda režeme ďalej svoj príbeh spolu. Je to môj parťák, ktorý mi pomáha plniť si moje sny. Už má síce nabehané kilometre ale stále je presný a vždy sa môžem na neho spoľahnúť. A za to som mu vďačný.


Emil Smolka
Emil Smolka
a to stačí
teikeki problém robot ploter Summa
< >

Vyjádři se ke článku komentářem

PŘIDEJ SE DO TEIKEKI

Proč odkládat svůj úspěch na pozděj?
Začni psát svou budoucnost už dnes.

Registrovat se