#41 Ako malé deti

Stále to je v nás

To dieťa, ktoré sa dokáže radovať z malých a jednoduchých zmien, podnetov a činností. Taká maličkosť dokáže rozjasniť tvár v ktorej je vidieť úprimnú nefalšovanú radosť. Smiech je veľmi dobrý indikátor radosti a šťastia. Šťastný človek je rozpoznateľný v dave. Reč tela a mimika v tvári ho prezradia. To sa asi aj ťažko ovláda, niečo také ako je emócia pri šťastí. A načo aj, veď je to taký dobrý pocit, ktorý nechcem ovládnuť, ba naopak, rád sa ním nechám ovládnuť.

 

Vidím okolo seba veľa zmien. Čo ma ale najviac zaujíma je to, že ľudia sa menia. Neviem čím to je ale vo svojom okolí vidím istý progres u mnohých ľudí. Čomu som úprimne rád, že napredujeme všetci. Jeden druhému sme si oporou, pomáhame si či už dobre mienenými radami alebo činmi alebo dokonca aj spätnou väzbou. Maličkosťami, ale až takými, ktoré dokážu rozjasniť tvár. A na pár sekúnd je na nás vidieť akoby detskú radosť. Keď nás niekto prekvapí nad rámec spoločenských noriem.

 

Mňa takto potešil naposledy môj priateľ, keď si na mňa spomenul a vytiahol ma ísť si zabehať. Pecka. (Mišo díky!) Síce moje kolená spočiatku namietali ale žiaľ nemali na výber, hlava rozhodla a museli sa prispôsobiť. Všetko dobre dopadlo, na WC prejdem. A potom ráno si poskáčem svoju rannú rutinu. Takže naozaj som to prežil. A to ma teší. Asi si to naordinujem častejšie. Lebo aj počas behu som mal zopár momentov, že keby ma niekto vidí tak by si určite pomyslel. Hentomu čo je? Zabehaj si a uvidíš.

 

A tak som zvedavý čo mi život prinesie akú maličkosť z ktorej sa môžem znovu tešiť ako malé dieťa. Snažím sa nebyť náročný a tešiť sa z každej čo prinesie. A to odporúčam aj iným aby neboli príliš náročný na to, z čoho sa budú radovať. Veď takmer na všetkom zlom sa dá nájsť niečo dobré. Stačí hľadať. Tu je dôležitá kvantita. Čím viac tým lepšie. A tak hľadajme to dieťa v nás, čo sa dokáže tešiť aj z maličkostí a tešme sa z nich ako malé deti. Možno ten svet si spravíme o kúsok lepší. Jeden druhému. Pretože smiech a radosť vedia byť veľmi chytľavé.


Emil Smolka
Emil Smolka
a to stačí
teikeki radosť šťastie smiech deti
< >

Vyjádři se ke článku komentářem

PŘIDEJ SE DO TEIKEKI

Proč odkládat svůj úspěch na pozděj?
Začni psát svou budoucnost už dnes.

Registrovat se