# 52 Digitálna univerzita

Už znovu nie som študentom

@Digitálna univerzita - čo si pod tým predstavuješ? Ja som si predstavoval klasický školský koncept - teda nudné štúdium akurát s fancy prívlastkom digitálna. No jasné, veď teraz je všetko digitálne tak prečo nie. Ako veľmi som sa vtedy mýlil a ako som teraz tomu nesmierne rád, že som sa vtedy tak veľmi mýlil. Toto je osobný pohľad na projekt, ktorý som úspešne absolvoval.
# 52 Digitálna univerzita
fotka od Nicholas Jeffries zo stránky Unsplash.com

Na cestách nájdeš

Kde bolo tam bolo, bol raz jeden týpek, čo v zamestnaní vyhorel ako fakľa. Už pred poslednou bodkou v zamestnaní, začal na sebe pracovať. Pomaly krôčik po krôčiku. Keď už to bolo neúnosné, nazbieral posledné kúsky odvahy a rozhodol sa odísť. Nevedel čo bude ďalej, kam pôjde, čo bude robiť, jediné čo vedel, že ak by zostal tak by určite zošalel alebo by sa zbláznil a možno aj niečo horšie. Hľadal si novú prácu, kde by mohol začať odznovu. 


Do online sveta bez praxe mal dvere uzavreté a tak bolo potrebné hľadať niekde inde. Napokon sa niečo našlo a keď už to vyzeralo ako tak nádejne prišla chvíľa kedy sa v ňom niečo zlomilo. Nedôstojné zaobchádzanie si nenechal ľúbiť a pokračoval vo svojej ceste ďalej. V hlave si povedal, že pokiaľ nenájde prácu snov tak si ju vytvorí. Skúšal niečo nájsť ale takú prácu veru nenašiel. A tak padlo rozhodnutie. Vytvoriť si prácu snov. Aká naivná predstava však? 


Bez skúseností a budgetu mu zostali iba vlastný rozum, zodpovednosť za svoje činy a rozhodnutia a to, čo sa naučil ako samouk. A čas bežal a skromnosti muselo byť učinené zadosť. A naďalej pracoval na sebe krôčik po krôčiku. Po určitom čase mu jeho mladšia sestra povedala o projekte Digitálnej univerzity. No ako to však býva zvykom, starší málokedy dá na radu mladšieho.


Skeptický pohľad na dnešný preplnený internet plný všelijakých guru, školiteľov, workshopov od výmyslu sveta mu našepkával, aby znovu nevkročil do tej istej rieky a nedal sa zlákať na niečo, čo síce vyzerá úžasne ale pravda taká byť nemusí. Dva projekty v digitálnom svete ktoré ho stáli mnoho času, nervov a peňazí mu stačili. Jeden absolútne nezvládnutý (teikeki) a s druhým ani za svet pohnúť ďalej (smolashop). A k tomu ešte ďalšia záťaž ešte to tak!


A tak projekt Digitálnej univerzity odštartoval aj bez jeho maličkosti.


# 52 Digitálna univerzita
fotka od Orkun Azap zo stránky Unsplash.com

Ego

Práca na osobnom rozvoji krôčik po krôčiku začínala dávať konečne zmysel. Disciplína prijatia je to, čo ma prinútilo zmeniť názor. Malá kniha o stoicizme, priniesla veľa múdrosti do mojej hlavy. Mám to dokonca po svojej lavici napísané aby som to mal stále pred očami a kedykoľvek k dispozícii. Disciplína prijatia - odlíšiť prvotné reakcie od konečných reakcií na svet. Nenechať sa unášať negatívnymi myšlienkami - nastaviť myseľ k múdrosti. 


A tak som kopol svoje ego do zadku, a prijal som radu od mladšej sestry, za čo ti Sally veľmi pekne ďakujem a som tvojím dlžníkom. Napokon, to bol tiež jeden z dôvodov prečo som vyhorel, pretože starší si ani za svet nenechajú poradiť od mladších. Aká to škoda. A tak som si znovu uvedomil, že som premrhal ďalšiu príležitosť ako byť lepším. Pretože projekt už začal a najbližšie to budem môcť skúsiť až o rok. Mea culpa.


Spomenul som si však na jednu krátku vetu, čo mi raz povedal človek, čo mal neuveriteľný dar reči - Lukáš z Ostravy. „Říkáš - máš“ ak niečo chceš, jednoducho si o to povedz. A mal pravdu, koniec koncov za opýtanie sa po hube nedáva. A tak som napísal e-mail do digitálnej univerzity, či by sa nedalo začať s menším omeškaním. A odpoveď nenechala na seba dlho čakať. Dalo. A nakoľko som nemal vôbec žiadny budget, prišlo mi naozaj vhod, že štúdium sa dokonca dalo rozložiť na splátky.


# 52 Digitálna univerzita
moja študovňa, firma, dielňa all-in-one - osobný archív

Digitálna univerzita

Na výber som mal z dvoch možností, polročné štúdium zamerané na digitálny marketing alebo MBA štúdium, ktoré obsahuje digitálny marketing a naviac leadership workshopy a aj záverečnú prácu. Ja som si zvolil samozrejme tú náročnejšiu voľbu, aj preto lebo ma zaujíma management, riadenie ľudí, a ako budúci leader vo svojej spoločnosti a na svojich projektoch budem potrebovať zručnosti, vďaka ktorým vytvorím prácu snov nie iba pre seba ale aj všetkým, ktorý budú so mnou kedy pracovať. A presne toto mi ponúkalo MBA štúdium na Digitálnej univerzite.


Wow! Nečakal som niečo také super. Už som si sem tam v minulosti niečo prečítal a naštudoval o online marketingu avšak takto do hĺbky ako vedeli ísť lektori na prednáškach by som to asi nikde nevyčítal. K témam sa vyjadrovali ozajstný odborníci z mnohoročnou praxou, skúsenosťami, a oceneniami. Počas prednášok, sme mali k dispozícii chat a taktiež miesto, kde sme mohli písať svoje otázky k téme. Na záver prednášok sme sa dozvedeli odpovede na naše otázky a tie ktoré neboli zodpovedané, na tie sme našli odpovede dodatočne v e-learningu.


Po prednáškach sme si našli v e-learningu zadanie domácich úloh, kde bolo adekvátne vysvetlené čo je predmetom domácej úlohy. Ďalšou pozitívnou vecou bola možnosť získať feedback - teda spätnú väzbu od lektorov v prípade, že sme domáce úlohy vypracovali a odovzdali do dvoch týždňov. Mrzí ma akurát, že som ich nestihol odovzdať všetky v tomto časovom ohraničení. Feedback by bodol.


Po prednáškovom období, ktoré trvalo 16 sobôt + nejaké bonusové prednášky navyše, prišlo na radu špecializačné štúdium s lektorom. Tu sme mali na výber z viacerých špecializácií, ja som si vybral tvorbu webu a e-shopu. Mojím lektorom bol @Tomáš Bugáň z https://bugesweb.sk 

Po tejto časti nás čakala už iba záverečná skúška a tým sme ukončili polročné štúdium. Pre študentov MBA sa začal, druhý semester, ktorý bol nabitý interaktívnymi workshopmi, kde sme dostávali dostatok priestoru na osvojenie si všetkých potrebných manažérskych zručností. Taktiež sme museli absolvovať minimálne 40 hodín kurzov cez vzdelávací portál www.vita.sk z dielne informáciami nabitého @Miroslava Reitera. Tu som si naozaj užil rozsiahle kurzy Prince2 a ITIL oba na úrovni foundation.


Po ukončení workshopov prišla na radu záverečná práca, kde sme mohli pracovať na reálnych projektoch. Ako tému svojej práce som si zvolil redizajn webovej stránky so zameraním na UI a UX pre spoločnosť AMB accounting. Podarilo sa mi úspešne vytvoriť novú funkčnú webovú stránku, ktorá je prispôsobená mobilným zariadeniam a dokonca aj vyzerá lepšie ako jej predchodca. Komisia ohodnotila moju prácu známkou B z čoho som mal úprimne radosť.  


Aj po ukončení štúdia mám stále prístup ku všetkým prednáškam a prezentáciám. Nejedenkrát som sa už k nim vrátil, ozrejmiť si a pripomenúť si témy, pri ktorých som počas prednášok bol tak zahrnutý informáciami, že som mal doslova zavarenú šišku. A preto som teraz vďačný, že môžem sem tam nakuknúť keď si to potrebujem znovu zopakovať alebo použiť to čo som sa naučil.


Síce bolo potrebné obetovať soboty, v mojom prípade chladné a uzimené soboty z podzemia, žiaľ pri dvoch deťoch som sa inam nemohol schovať tak aby som sa mohol sústrediť na štúdium. Úprimne, teraz mi to chýba. A nie iba kvôli tomu, že som nemusel robiť domáce práce. Ale najmä kvôli dobrej atmosfére, a perfektnému prístupu výnimočných lektorov @Petra Benkoviča a @Lukáša Bakoša z https://www.maxman-consultants.com


Okrem vzdelania a vedomostí, ktoré som nadobudol, som získal veľmi veľa inšpirácie na ďalšie štúdium, dozvedel som sa o mnohých knihách, ktoré som si medzičasom stihol zadovážiť a prečítať, naučil som sa nazerať sa na svoje projekty úplne inou optikou a spoznal som veľké množstvo inšpiratívnych ľudí či už z radov lektorov, alebo spolužiakov.

A ak by som mal možnosť sa znovu rozhodovať pre Digitálnu univerzitu, tentokrát by som určite neváhal.


# 52 Digitálna univerzita
fotka od Wilhelm Gunkel zo stránky Unsplash.com

Ďakujem

Som vďačný, že som sa mohol stať súčasťou tak fantastického projektu akým je Digitálna Univerzita. Poďakovanie patrí všetkým lektorom, ktorý nám odovzdali svoje vedomosti a skúsenosti, celému realizačnému tímu DU - to sú tí, čo ich nie je vidieť ale bez nich by to rozhodne nešlo, mojím spolužiakom a všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k tomuto projektu. 


Najväčšie poďakovanie patrí zakladateľovi Digitálnej univerzity p. Jaroslavovi Vojtechovskému, PhD., za to, že si tento projekt nenechal iba vo svojej hlave ale, že našiel v sebe tú odvahu a pustil sa do projektu, ktorý má zmysel a reálne pomáha druhým ľuďom. 


A samozrejme mojej žene Lívii, ktorá mi bola oporou a starala sa počas všetkých sobôt o moje dva poklady a tým mi umožnila absolvovať celé toto štúdium.


A čo ďalej?

Sám neviem, veľmi rád by som si “omakal” viacero činností z digitálneho marketingu na vlastnej koži, pod dohľadom skúseného mentora aby sa moje napredovanie zbytočne nenaťahovalo, no obávam sa, že mi zostáva tak ako doteraz iba cesta samouka. Uvidím čo mi život ponúkne. Zatiaľ budem budovať prácu snov, vzdelávať sa a zlepšovať sa krôčik po krôčiku aj naďalej.
# 52 Digitálna univerzita
zľava: Miroslav Reiter, Jaroslav Vojtechovský, moja maličkosť - a to doslova, Peter Benkovič, Lukáš Bakoš
Emil Smolka
Emil Smolka
a to stačí
vzdelanie Digitálna univerzita marketing prax MBA
< >

Vyjádři se ke článku komentářem

PŘIDEJ SE DO TEIKEKI

Proč odkládat svůj úspěch na pozděj?
Začni psát svou budoucnost už dnes.

Registrovat se