#66 Pomoc

Pomoc

Čo si predstavíš pod pojmom pomoc? Nejaký skutok alebo čin? Je to iba maličkosť alebo je to niečo väčšie, alebo dokonca niečo monumentálne? To záleží na uhle pohľadu. Pre niekoho to môže vyzerať ako maličkosť no pre druhého to môže byť vykúpenie. Aj minimálny skutok môže znamenať niečo životne dôležité. Netreba ju podceňovať. Je univerzálna pre nás všetkých. Finálne štádium nádeje. Ak sa dostaví a príde včas, príde úľava. Ak nie, prichádza ešte väčšie utrpenie, ktoré môže pochovať aj nádej, alebo nasleduje priamo tragédia. Mnohokrát si vieš pomôcť aj sám, no nie vždy je tomu tak a nie vždy sa to dá.

Pomôžem ti?

A kto pomáha tým čo pomáhajú? Je na mieste vôbec otázka či oni vôbec potrebujú pomôcť? Rozhodne. Každý ju potrebuje. Skôr či neskôr vždy k tomu príde. Rozdiel je v tom či sa jej dotyčný dočká vo vhodnej chvíli, nie keď už je neskoro. Treba mať oči otvorené. Nestačí čakať na volanie. Nemusí ho byť vždy počuť. Mnoho ľudí s tým má problém, požiadať si o pomoc. Stačí sa opýtať. Nie sa vnútiť a nasilu tlačiť na pílu ale obyčajná otázka či dotyčný nepotrebuje pomôcť vie urobiť zázraky. Môže to byť prvý krok, práve ten prvý krok, ktorý sa človek čo potrebuje pomoc bojí urobiť. A to sa počíta.

Pomôžeš mi?

Potrebujem pomoc. Je fajn si to uvedomiť a pripustiť. Nie je to hanba. Každý ju občas potrebuje. Každý ju v živote už potreboval. Niekto menej, niekto viac. Silno pochybujem, že po svete chodí jedinec čo nikdy nepotreboval s niečím pomôcť. Ľudia sa rodia na tento svet ako bytosti, ktoré bez pričinenia ostatných nemajú šancu prežiť. Sú odkázaní na pomoc od druhých. To považujem za fakt. Ak však taký jedinec spomedzi ľudí, ktorý nikdy nepotreboval žiadnu pomoc predsa len existuje, rád sa nechám vyviesť z omylu.


Vie to byť pekne náročné si požiadať o pomoc však? Čo nám v tom bráni? Priznať si, že nie sme dostatočne schopní vykonať niečo? Je to ego? Klesneme sami pred sebou vo vlastných očiach? Je to pocit porážky a prehry? Nevieme ktorým smerom sa vydať, ako postupovať, čo je dôležité a čo nie? Zažívame pocit hanby a znechutenie z toho, že sa máme na seba pozrieť do zrkadla pretože sme zlyhali? Alebo je za tým strach z výsmechu? Že druhí niečo dokážu a my nie a budeme im preto dobrým terčom pre ich ostré ukazováky? Nebudme obeťami. Nie teraz. Nikto z nás nie je dokonalý za každých okolností. A práve okolnosti tu zohrávajú svoju rolu. Nikto nekráča v našich topánkach. Okrem nás samotných. Nie je na mieste ani porovnanie s druhými. Tu nie je víťaz a porazený. Je to príležitosť ako sa posunúť ďalej a nezostať stáť na mieste.


Opakujem sa no vraj opakovanie je matkou múdrosti. Nie je to hanba. Ako viem?

Sám som o pomoc požiadal. A necítil som sa pritom zahanbený. Ani na moment. Ja a moje vnútorné ja sa akosi nevedeli dohodnúť. Chýbala mi harmónia a dlhšiu dobu som si nevedel s tým sám poradiť. Knihy sú fajn, v nich sa dozvedám veľa užitočných informácií o fungovaní mozgu, emóciách, psychológii, marketingu a nemá to konca. Má to však jeden háčik. Riešia síce problémy, ktoré sa vyskytujú aj v mojom živote, čo je úplne super a mnohokrát ma už posunuli míľovími krokmi vpred avšak táto komunikácia je iba jednosmerná. Smerom od knihy k čitateľovi.


Mne by sa však zišla komunikácia aj opačným smerom. Odo mňa ku knihe. A tak píšem túto knihu…žarty bokom. Komunikácia odo mňa smerom k niekomu, s kým si môžem pokecať o svojich problémoch. K niekomu kto funguje ako pomoc v takýchto prípadoch. Psychológ/psychoterapeut je tá pomoc, ktorá by sa hodila mne. A tak som si pripustil, že je na čase vyhľadať pomoc. Tiež mi to trvalo istý čas ale predsa som sa odhodlal. Nelutujem. No trochu aj áno, mohol som sa rozhýbať aj skôr.


Pomôž mi nájsť pomoc.

Sám sebe som adresoval takúto požiadavku. Ak niečo nie je v poriadku tak s tým musím niečo urobiť. A tak som začal hľadať možnosti ako si nájsť niekoho, kto mi pomôže. Prebehol som zopár webových stránok a poobzeral sa po možnostiach aké sú mi k dispozícii. Hľadal som v rámci svojho bydliska. Našiel som. Vytočím číslo a dozvedám sa, že nikoho nového neprijímajú. Najbližšie až v septembri ! Veď je začiatok mája. Pýtam teda referenciu na niekoho, o kom vedia, že by mohol pomôcť. 


No nič vyskúšam teda inde. Druhý telefonát ako cez kopirák. Tretí to isté akurát nie september ale až október. To si robíte všetci srandu? Človek sa konečne odhodlá požiadať niekoho o pomoc a skončí v ešte väčšej prdeli ako sa momentálne nachádza? Čo teraz? Ešte šťastie, že neriešim niečo mimoriadne závažné, s toľkými odmietnutiami by som sa vyrovnával zrejme veľmi ťažko. A tak v poslednom telefonáte padla zmienka o online stretnutí. Doba je digitálna a mne osobne to neprekáža. 


Tak som začal hľadať pomoc online. Kto hľadá nájde. Kto klope na dvere, skôr či neskôr sa dočká toho, že mu niekto otvorí. A tak som našiel online portál kde je k dispozícii väčšie množstvo psychológov. Sú tam prehľadne zobrazení aj s ich špecializáciou a prostredníctvom online chatu ma naviedli na osobu, ktorá jednak mala v najbližšom termíne čas ale najmä jej kvalifikácia sa hodila na môj problém resp. “situáciu” ako to neskôr ona sama nazvala. 


Vybral som si termín a možnosť ho absolvovať cez online hovor. Platba prebehla úplne rovnako ako v ktoromkoľvek e-shope, tiež online. Na ďalší deň ráno 8:30 mi zazvonil telefón a ja som sa dočkal svojej pomoci rýchlejšie ako som sa nazdával. Je polovica mája a ja som “vybavený” a nemusím čakať do septembra. S uvedenou psychologičkou som bol spokojný. Konečne si ma niekto vypočul ????


Pomohlo to

Úprimne, tak fundovaný dialóg som dlho neviedol. Pozreli sme sa spolu na moje záležitosti a behom hodiny sa na moje obavy a neistoty zniesol lúč svetla, ktorý som dovtedy zo svojho uhla pohľadu ani len nemohol vidieť. To ma nasmerovalo pozerať sa na veci z inej perspektívy a dostavil sa pocit úľavy. Nie je konečný, neznamená to, že ku všetkým svojím otázkam som našiel definitívne odpovede ale určite mi to pomohlo otvoriť oči viac a uvidieť pre mňa doteraz veci neviditeľné. A to je práve to čo som zrejme potreboval.


V predmetnom dialógu som našiel odpoveď na jednu zo svojich vnútorných otázok. Či to, čo práve robím so svojím životom je dobré alebo zlé. Prinútilo ma to rozmýšlať a ísť poriadne do hĺbky. Prišiel som tiež na jednu triviálnu vec. Neviem z akého dôvodu ale pravdepodobne sa mi v určitom slova zmysle miešali pojmy vytrvalosť a trpezlivosť. Viem o sebe, že som vytrvalý ale nie som dostatočne trpezlivý. Preto som odjakživa striedal všetky športy a nedokázal som pri ničom vydržať. Teda aspoň doteraz som nebol trpezlivý. 


Život je zmena a ku svojej vytrvalosti si po novom pridávam aj tréning trpezlivosti. Pokoj mysle je najlepším predpokladom. Ale najviac však oceňujem ideu, že pri snahe o upokojenie mysle (meditácia, dychové cvičenie, modlitba, každý máme niečo svoje) sa mám pozerať na vec tak, že v tom momente robím niečo pre seba a nie ako som sa nazdával doteraz, že som to považoval za ničnerobenie a tým pádom som bol v zajatí miernej úzkosti, ktorá ma nútila neustále niečo robiť.


Pomoc prišla vo forme inej perspektívy a nezainteresovaného náhľadu na moju situáciu. Obávam sa, že nikto z môjho okolia by sa objektívnejšie nevedel pozrieť na záležitosti s ktorými sa momentálne vo svojom živote zaoberám. Aj to bol práve jeden z dôvodov prečo som zvolil práve takýto druh pomoci. Miera pomoci, ktorá mi bola tentokrát poskytnutá mi zatiaľ postačuje.


Bez hanby

Tento blog píšem aby som pomohol niekomu, kto sa nachádza v podobnej situácii v akej som bol aj ja sám, nájsť v sebe odvahu a požiadať o pomoc ak ju potrebuje a nevie ju nájsť vo svojom okolí prípadne tak rýchlo ako by uznal za vhodné. Online poradňu so psychológom uvádzam ako tip, na možné riešenie svojej aktuálnej situácie s ktorým mám jednorazovú osobnú skúsenosť. Nie je však vylúčené, že túto možnosť ešte v budúcnosti nevyužijem. Všetci máme iné potreby a preferencie. Nie je hanba požiadať niekoho o pomoc. Hanba je byť si vedomý toho, že ju potrebujem a úmyselne sa tomu vyhýbať a pritom zostávať v roli obete.
Emil Smolka
Emil Smolka
a to stačí
pomoc psychológ
< >

Vyjádři se ke článku komentářem

PŘIDEJ SE DO TEIKEKI

Proč odkládat svůj úspěch na pozděj?
Začni psát svou budoucnost už dnes.

Registrovat se