#39 Nápad

Ako dostať dobrý nápad?

To keby som vedel. Ale nie žartujem, ja to aj viem. Treba mať otvorené oči, a čistú myseľ. Všade vôkol nás je toľko toho čo sa dá vylepšiť, zjednodušiť alebo iba robiť inak, dajme tomu efektívnejšie.

To je asi tak všetko. Dobrým pomocníkom vie byť napríklad aj lenivosť. To je asi jeden z najsilnejších motorov ľudského napredovania. Vždy keď sa mi niečo nechce, hľadám spôsob ako by som si to vedel uľahčiť. Áno, rád si veci zjednoduším, najmä tie ktoré nemám rád. Avšak nie na úkor kvality. A to prichádzajú nápady…

 

O nápady núdzu nemám. Prichádzajú ako na bežiacom páse. A určite v tom nie som sám. Za problém nepovažujem to, že nemôžem dostať dobrý nápad  ale skôr sa ukrýva v niečom inom. 

V mojom prípade sa to skrýva v ich realizácii. Ako z obyčajnej myšlienky urobiť niečo, čo použijem aj mimo svojej hlavy? V tom skutočnom svete? Ako z toho nápadu vyťažiť čo najviac? To sú otázky na ktoré nájsť odpoveď býva náročné. 

 

Sú nápady, ktoré sa dajú zrealizovať na počkanie a potom sú tu tie z opačného konca. Tie ktorých realizácia môže trvať roky. A na také treba mať pevnú vôľu, odhodlanie, trpezlivosť, schopnosť prekonávať prekážky, ktoré sa zdajú byť neprekonateľné a mnoho ďalších vlastností, ktoré sa nedajú nájsť len tak niekde pohodené vedľa smetného koša. Oni sa totižto nedajú nájsť nikde. Treba si ich zaslúžiť. Ale ako? Poctivou prácou, a tréningom. Treba si ich doslova vybudovať.


#39 Nápad
Fotka od Tony Hand zo stránky Unsplash

Nevyhadzuj

Ja si nápady značím. Častokrát sa mi stalo, že iba tak narýchlo niekde na papier. A to bolo naposledy kedy som ich videl. Stáva sa. No nemuselo by. Teraz si ich poznačím do telefónu. No z nich si potom vyberiem tie ktoré stoja za zamyslenie a posuniem ich o level vyššie. Sem do teikeki. Taká malá nástenka, s mojimi osobnými nápadmi. Tu sa s nimi viem pohrať, porozmýšľať nad nimi a priradiť im dokonca farbu, aby som vedel v akom štádiu sa nachádzajú. Viem sú aj lepšie platformy ale tie nie sú môj nápad. Nápad, ktorého realizácia bude trvať roky. Stále je čo zlepšovať.

 

Dovolím si tu uviesť príklad z mojich nápadov, Tu by som rád uviedol tento blog. Jeden nápad čo som si tu poznačil bol, že sa chcem zlepšiť v písaní. Najlepší spôsob ako to urobiť je písať. A čo písať? No vytvoril som si motivačnú aplikáciu ktorou súčasťou je aj blog. Takže bolo by fajn niečo na ten blog aj sem tam zavesiť. Ale čo ak to nebude dosť dobré? Tak som tu s veľkou neistotou začal sporadicky pridávať články. Interval nebol pravidelný a stále som si pripadal ako keby som začínal odznovu.

 

Po čase ma napadol ďalší nápad. Bolo by vhodné si vytýčiť nejaký cieľ aby som vedel kam sa chcem dostať a či sa mi to darí. Takže ďalší nápad bol, že sa stanem blogerom :D A interval som si určil na každé dva týždne. Sám neviem prečo ale asi preto aby som to mal jednoduché. Aké super, až tak, že som s tým nápadom nič viac neurobil. Až do momentu kedy som si neprišiel zapísať ďalší nápad. Ako z bloku urobiť blog. Áno, mal som blok si sadnúť a začať písať. Len tak. A keď som zbadal tie dva predošlé nápady, ktoré sa týkali blogu, tak som sa začal sám na sebe smiať. A poriadne nahlas.

 

Brácho veď ty to chceš už po tretí krát a kde je teda problém? Čoho sa bojíš? Že to nebude moc dobré? No a čo, tak nebude. Ale bude aspoň niečo. Niečo čoho sa môžeš chytiť a čo môžeš zlepšiť. Veď si takmer na začiatku. Nikto nepadol z neba ako bloger. Možno sú ľudia čo majú viac talentu ale existuje aj iná cesta. Možno je ťažšia, ale vedie k tomu istému cieľu. Kde nie je talent pomôže už iba to, čo som písal vyššie.

 

Jeden citát od basketbalového trénera z NBA


"Hard Work Beats Talent When Talent Doesn't Work Hard"

(Tim Notke)

 

A tak nevyhadzuj svoje nápady, zapisuj si ich a možno aj tebe sa jedného dňa stane, že sa začneš smiať pri tom ako si zapisuješ po tretí krát ten istý nápad. A vedz, že to je určite tá správna chvíľa kedy sa treba do toho pustiť naplno. Nemaj strach, ten iba obmedzuje. Užívaj si to. Naplno.


Emil Smolka
Emil Smolka
a to stačí
teikeki nápad blog
< >

Comment on the article

JOIN TEIKEKI

Why postpone your success until later?
Start writing your future today.

Sign Up