#73 Zlatá rybka

Želanie

Ak by si mal zlatú rybku, čo by ti mohla splniť iba jedno jediné želanie, čo by to bolo? Čo by si si zvolil/a. S takouto otázkou sa dá stretnúť často, akurát namiesto zlatej rybky si dosaď čo ti vyhovuje. Vílu, Džina, zlatú hviezdičku jednoducho čokoľvek. V podstate je to jedno a nezáleží na tom, kto ti to splní ale či to bude splnené.

Keby naše každodenné

Občas si asi všetci posnívame v predstavách čo by bolo keby. Je síce fakt, že na KEBY sa nehrá, no niekedy na to jednoducho príde reč. Deti majú obrovskú fantáziu a ich želania vedia byť veľmi úprimné. Tie moje prišli za mnou s takouto otázkou a trvali na mojej odpovedi. Otázku som si vzal naozaj k srdcu a začal som o tom naozaj premýšľať ako keby sa jednalo o skutočnú možnosť. Svoju odpoveď som sa snažil dobre si premyslieť. Veď želanie predsa môžem mať iba jedno.

Si na rade

Ak by si mal/a zlatú rybku, čo by ti mohla splniť iba jedno jediné želanie, čo by to bolo? Skús si to premyslieť a napíš svoju odpoveď na papier.

Správna odpoveď

Mojou odpoveďou bolo to, aby ľudia mysleli viac na druhých ako na seba. Aké naivné však. Má to však háčik. K tomu sa ešte vrátim. Nedalo mi to a pýtal som sa túto otázku aj ľudí vo svojom okolí. Zistil som, že mám v okolí veľmi kreatívne spoločenstvo a že som svoju otázku mal omnoho viac konkretizovať. Želania typu, chcel by som mať takú rybku, čo mi splní všetky želania a nie iba jedno hovorí samo za seba. My ľudia nemáme nikdy dosť. Nikdy ničoho nemáme dosť. A pritom máme všetko to, čo naozaj potrebujeme. Alebo nie?


Spýtal som sa túto otázku aj vlastnej mamy. Už som si zvykol, že na moje otázky takmer vždy odpovedá protiotázkou a preto v záujme pokračovania konverzácie som jej prezradil svoju odpoveď. Vypočul som si múdre slová. Prečo viac na druhých ako na seba? Prečo nie rovnako? A v tom mi to docvaklo. Takéto želanie postráda rovnováhu. 


No to by som aj ja rád vedel a tak som sa neskôr začal sám seba spytovať otázky. Prečo nie rovnako? Odkiaľ pramení táto tvoja túžba? Myslíš si, že je to takto správne? Tých otázok vyskočilo naozaj veľa. Odpovede sa však drali na povrch veľmi ťažko. Ale nejaké som predsa len vydoloval a pomohli mi uvedomiť si mnoho vecí.


Tieto otázky mi pomohli uvedomiť si, že aj keď sa snažím byť akokoľvek prospešný pre spoločnosť, nemal by som zabúdať sám na seba a svoje pocity a potreby. Už ako dieťa keď sme z bratom zbierali hokejové kartičky, mi vždy robilo radosť ich po nejakom čase posunúť bráchovi aby robili radosť ešte aj jemu. Ťažko povedať k čomu konkrétne by som mohol prisúdiť tento počin avšak jedno viem isto. Chýbala tam rovnováha. 


A niekedy chýba aj v súčasnosti. A na to si treba dávať veľký pozor. Medzi nami existujú ľudia, ktorí to vedia vycítiť a neváhajú to využiť vo svoj prospech. A ľudia nikdy nemajú dosť. Nikdy nemajú ničoho dosť. Treba sa mať na pozore a byť si vedomý samého seba, či už sa jedná o svoje silné stránky alebo naopak slabé. Prečo? Pretože zlo nikdy nespí a to dobré v nás si musíme chrániť. Inak sa nás zmocní zlo. A to snáď nikto z nás nechce. Ale môžem sa aj mýliť.


A aká je správna odpoveď na otázku so zlatou rybkou? Existuje vôbec? Asi každý z nás máme tú svoju, skús si prečítať tú čo si napísal na papier. Ak s ňou stále súhlasíš a nechýba jej rovnováha možno je to práve ona. Nič to, pokým stretneme zlatú rybku, ktorá plní želania, máme kopec času si to lepšie premyslieť :)


Emil Smolka
Emil Smolka
a to stačí
želanie
< >

Comment on the article

JOIN TEIKEKI

Why postpone your success until later?
Start writing your future today.

Sign Up